And ALLAH is Sufficient as a Guardian
And ALLAH is Sufficient as a Helper
~ Quran 4:45


Wednesday, 27 February 2013

A Tribute to The Nice Girls

Pertama sekali, Sya ingin meminta maaf, sebab entry kali ini mungkin akan menjadi lebih panjang dari biasa dan Sya akan menulis in English, mungkin sebab ia akan lebih memberi impact pada apa yang ingin Sya tulis. (:



This is a tribute to the nice girls out there. Yes, you, the ones who have been listening to your guy friends whines and at times their anger because they claimed there are no more nice girls to date. You, being the one always there by their side, in good times and in bad times, and even you are the one who will help him to get the girl he's attracted to. You, being the girl who uphold your pride, your principles and your beliefs, and always the nice girls left unnoticed. Yes, indeed this is the saddest situation most nice girls will experience. 

You were out shopping with your BFFs and he called saying his girlfriend just dumps him for another guy or when you were engrossed in a romantic movie you have been longing to watch and he left 20 missed calls and voice messages asking you to call him back or even when you were supposed to spend some girl time for yourself and again he decided to pour his heartache out, even though when he was in the relationship, he forgets you, ignores you and even decide not to pick up your calls. 

You being his best girl friend, will drag yourself out, or even leave whatever you are doing just to get him and tell him everything is alright. You will accompany him to his favourite place, be it by the lake, by the beach or even to some unknown place you never went to, just to listen to what he has to say about his ex-girlfriend that dumped him. 

That moment he will start saying 'Oh, there are no more nice girls around and it's impossible to find them coz, all of them have been taken' or he will say 'The next time I find a girl, I'll look at her heart and not her looks', forgetting the nice girl siting beside him, quietly listening not saying anything.  You will then comfort him, motivate him and tell him nice girls still exists and one day he'll find one. 

When he finally got over his ex-girlfriend he'll start to hang out with you again, sticking by you and you being the nice girl thought, finally my friend has changed. But, that didn't last long. The moment he set his eyes on another pretty girl, he'll asked you to help him to get that girl and the cycle continues. Yes, it does! 

You being the nice girl might not have a flawless feature, a bikini body, the social butterfly among your friends. But, you, the nice girl, have a beautiful heart that only deserving people will be able to see. So, to you, the nice girls out there, be patience with these friends, have faith that one day you too will meet your nice guy. 
xoxo 

Tuesday, 5 February 2013

Ms Egoistic Vs Mr Romantic 8 ♥

How have all of you been? Sorry sesangat sekaranag baru dapat masa nak update blog and post Bab 8. Walaupun bab ini dah berzaman tersimpan rapi dalam folder menanti ia disiarkan pula, Sya terpaksa tangguh disebabkan busy schedules and all! Memang hectic gilerr! Anyway, I have some people asking me where to read Ms Egoistic Vs Mr Romantic 1, go to www.penulisan2u.my sebab disitulah bermulanay Ms Egoistic Vs Mr Romantic! So check it out there alright peeps! Kalau banyak request then Sya will post it in here! Ok? So, without further ado, I present Ms Egoistic Vs Mr Romantic 8! ♥ 

Bab 8 

University Of Michigan, U.S

Sedar tak sedar sudah hampir 3 tahun aku melanjutkan pelajaran di sini. Pada mulanya memang aku terkejar-kejar ke sana sini, dan Alhamdullilah benar seperti yang Haiqal katakan, aku dapat menyesuaikan diri dengan pantas. Malam ni, nak masak lah! Boleh ajak Kak Eliz datang rumah untuk makan malam. Kelakar kan? Kini aku memanggil Elizabeth, Kak Eliz, memandangkan dia menginginkan begitu! Aku melencong masuk ke dalam perpustakaan untuk mencari bahan kajian untuk assignment yang baru sahaja aku terima. OMG, is that Khairul Arman there with his friends? Sejak malam aku dikenakan olehnya, sedaya upaya aku cuba melarikan diri dari bertembung dengannya. Sakit hati aku apabila mengetahui dia menjajah cerita pada rakan-rakan senegara kami yang aku bersekedudukan dengan seorang lelaki bukan muhrim. Geram betul aku! Tidak pula dia mendedahkan siapa lelaki tersebut memandangkan dia masih menghormati Haiqal sebagai temannya, tetapi aku terpaksa menebalkan muka pergi ke kelas dengan pandangan mereka yang mengetahui akan hal ini. Mujur hanya segelintir yang memandang serong terhadapku, rakan-rakan yang berasal dari Barat bersikap open-minded memandangkan mereka dibesarkan dengan cara sebegini dan ini sesuatu yang normal dalam hidup mereka. Aku melangkah laju melepasi mejanya menuju ke rak buku yang ditunjukkan oleh pustakawan yang bertugas.

“ Hey, who do we have here? Nerdy….” Khairul Arman bersuara lantang sambil bangun dari kerusi. Aku berpaling dan mata kami bertembung. Banyak mata mula menoleh ke arah kami dan disebabkan popularity Khairul Arman di university ini, makanya tidak ada satu pun pustakawan yang berani menegurnya.  

“ I beg your pardon! Did you just called me a nerdy?” aku berhadapan dengannya kini.

“ Oh, yes of course Fat Nerdy! Well, kau tak payah nak berlagak berani dekat sini kalau kedatangan kau memerlukan seorang babysitter. Face it, you can’t take care of yourself or I must say, you are a nerd whose dependent on someone else! Typical rich spoilt brat!” sinis dia menghamburkan kata. Aku pula menahan airmata.

“ Oh, look! She’s crying! Go ahead cry baby! Come on, I wanna see those tears,” semakin galak dia memalukanku di hadapan ribuan pelajar di dalam perpustakaan ini. Hampir semua orang mentertawakanku.

“ You are going to regret this Khairul Arman! You don’t have to pretend and be some kind of a Harold! Jangan jadi tak tahu malu and forget who you are! You forgot one thing, the very least, I looked like one of them and you don’t,” aku membalas kata-katanya setelah pasti tangisanku tidak akan terhambur di hadapannya lalu berpaling untuk pergi dari situ. Nama Khairul Arman, ada hati nak jadi mat salleh tukar, Harold konon! Boleh blah!

“ Oh, yes, looking like one of them but an OVERSIZE one…” ditekannya perkataan oversize itu.  Aku pantas berpaling lalu menampar wajahnya.

“ I hope that will be a lesson for you in the future and by the way, you are the lucky number one to be slapped by me!” aku berkata sesinis mungkin dan melihatnya yang tergamam sambil mengusap-usap pipi kanannya yang baru sahaja aku tampar.
Aku berlari keluar dari perpustakaan bersama linangan airmata. Mengapa harus aku terjerat dengan lelaki bongkak sepertinya? Ini kali kedua aku mengalirkan airmata kerananya dan terus terang tidak ada satu pun ahli keluargaku yang pernah membuatku nangis. Aku mengelap airmataku kasar sebelum melangkah masuk ke ke dalam Mediterranean Market untuk membeli barang keperluan untuk aku memasak nanti.
******************************************************************************************************
Ding dong! Ok, mesti Haiqal and Elizabeth dah sampai. Aku berlari munuju ke pintu untuk menyambut mereka. Haiqal dan Elizabeth mencampakkan buku-buku mereka sebelum merebahkan diri di sofa. 

“ You both must be tired! Erika dah masak, jom makan,” ceria aku bersuara sambil menarik tangan mereka berdua.

“ No, sit first Erika! Aku ada hal nak bincang dengan kau,” serius Haiqal bersuara sambil menarik kembali tangannya. Aku berpandangan dengan Elizabeth, dia juga mula kelihatan serius. Aku duduk di atas sofa bertentangan mereka, menekur lantai. Aku ada buat salah ke?

“ What happened today?” Haiqal menyoal dan nafasnya kelihatan turun naik. O’oh! Please, please don’t say you knew what had happened!

“ Wha..what happened? Aku tak ada apa-apa pun! Kau marah eh, sebab aku masak?” aku menyoal gugup.

“ Stop it Erika Syakira!! Don’t lie to me! Kau mungkin tak nak bilang aku but you must know aku ramai kenalan kat sini and bukan susah untuk aku dapat a precise information!” Haiqal sudah berdiri sambil mundar mandir di hadapanku.

“ Darling, you’ve promised to control your temper! Kita dengar dulu explanation Erika. Why she didn’t informed us? Sabar, sayang,” Elizabeth cuba menenangkan Haiqal.

“ Aku…aku bukan tak nak bilang kau or Kak Eliz tapi aku tak nak impose on your relations with him. Aku tau kau dengan dia good friends and aku try to be independent. Sampai bila kau kena jadi bodyguard aku, protect aku 24/7?” aku bersuara perlahan bersama airmata yang mengalir deras.

“ You shouldn’t say that Erika! Kak Eliz sayang Erika, sama macam Qal sayang Erika. I’ve never had a sister and when I met you Kak Eliz jatuh sayang kat Erika and I really would protect you. You shouldn’t hide it sister, at least inform Kak Eliz or Qal,” Elizabeth bersuara tenang sambil memelukku.

“ Qal, I’m sorry! I shouldn’t have that kind of thought. I’m really sorry. Aku tau, kau at times a little too over protective coz you love me a lot and Daddy placed me under your care and responsibility. That’s why I didn’t tell you or Kak Eliz,” aku bersuara sambil memandangnya sayu lalu merebahkan diriku dalm pelukannya.

“ Oh, baby, you shouldn’t think that way! I’m sorry too! Kadangkala aku terlupa kau dah besar, mature enough to decide for yourself. I saw your development from baby till now and I’ve been there all along. Aku tak sanggup tengok kau hurt. You will always be the baby that I knew,” lembut Haiqal berkata sambil mengusap-usap rambutku.

“ Ok, all settled! Who’s hungry?” aku melepaskan diri dari rangkulannya lalu bangun berdiri menghadap mereka sambil menggawangkan tangan ke udara. Haiqal dan Elizabeth berpandangan sesama sendiri sambil tertawa kecil melihat telatahku.
******************************************************************************************************
Spring break baru sahaja bermula, dan untuk pertama kalinya Haiqal, Kak Eliz dan aku akan bercuti di Orlando, Florida. Sebaik sahaja tiba, kami check-in di Ritz-Carlton Orlando Grande Lakes, aku dan Kak Eliz kongsi satu bilik manakala Haiqal di satu bilik yang lain. Aku sudah dapat membayangkan keseronokan yang akan kami lalui sewaktu di sini. Aku membuka pintu balcony lalu menapak keluar. Gorgeous!!! Bilik kami menghadap sebuah golf course yang luas dan pemandangannya, Masya’allah! Aku berpaling ke kanan, Haiqal juga sedang melakukan perkara yang sama, takjub dengan apa yang kami lihat.

“ Kak Eliz, come here,” aku menggamitnya yang sedang sibuk menilik setiap ruang bilik.

“ Dear, ni semua mesti mahalkan?” Kak Eliz bertanya sebaik sahaja dia bersama kami.

“ Well, a little, but worth it. By the way, hari ni free & easy coz I have to wait for the car that I’ve rented,” Haiqal jelaskan.

“ Great! I have a plan, we girls are going for spa, kau pergi main jauh-jauh!” aku menyakat Haiqal.

“ Hahaha! Tak boleh join korang ke?” Haiqal bertanya nakal sambil mengenyit matanya dan Kak Eliz hanya ketawa dengan keletah kami.

“ Jangan menggatal! Let’s go, Kak Eliz!” aku menarik tangannya pergi sambil menjelir lidah pada Haiqal.
Malam itu setelah kereta sewa dihantar di hotel, kami menuju ke Orlando Market untuk makan malam di New Texas Fried Chicken & Pizza. Kami masing-masing khusyuk menghadap makanan memandangkan penat dengan aktiviti siang tadi.

“ So, what’s the plan for tomorrow? We are only here for like five days,” aku memulakan bicara.

“ Esok, kita akan spend the whole day at Walt Disney World. Aku dah baca review and I think you’ll love it there. Besides, I have a few friends joining tomorrow. Tapi, jangan risau, he’s not gonna be here, ok?” cepat Haiqal menjelaskan setelah air mukaku berubah.

“ You sure Qal? I tak nak this holiday be miserable for Erika, kesian dia,” Kak Eliz meluahkan kebimbangannya.

“ Yes, don’t worry. You just make sure this girl tidur awal tonight. Dia ni liat nak bangun pagi nanti.” Aku hanya menjeling. Kak Eliz pula hanya ketawa kecil.
Keesokannya, sepanjang perjalanan menuju ke Walt Disney World, aku tidur sahaja di seat belakang dan Kak Eliz dan Haiqal berbual sepanjang perjalanan. Kami singgah di AnF Gyros & Grill untuk sarapan pagi memandangkan tiada menu halal di hotel tersebut.

“ Erika, bangun, dah sampai ni!” lantang Haiqal menjerit di telingaku.

“ Qal, kau kalau tak jerit tak sah,” aku merungut sambil menggosok mata.

“ Hobi! Dah bangun, kalau tak aku lock kau dalam kereta!” Haiqal mengugutku.

“ Yelah, hisy pakcik ni tak boleh kasi aku senang,” aku mendengus geram.

Aku bagai seorang anak kecil yang masuk ke dalam sebuah kedai gula-gula yang besar! 
This is so awesome! Tak sangka, sampai juga aku di sini. Pantas aku menarik lengan Kak Eliz untuk segera memulakan ‘pengembaraan’ kami di dalam, tapi kenapa besar sangat tangan Kak Eliz? Pantas aku menoleh, what the heck? Sekelip mata aku melepaskan tangan ‘giant’ itu dan mataku mula meliar sekeliling. Terdengar tawa sini dari si giant yang aku tersalah anggap sebagai Kak Eliz.

“ Nerdy, its glad to see you here. How surprising, lembut betul tangan anak gajah ni,” sinis Khairul Arman menyindir.

“ Shut up idiot! Kau buat apa kat sini?” aku membalas kasar.

“ Hey, kau ingat ni tempat bapak kau punya ke? Kau salah anak gajah,” terus-terusan dia menghinaku. Ni yang panas ni, apa main bapak pulak ni!

“ I didn’t say it! Dah lah, malas aku nak cari gaduh dengan orang tak de otak ni,” baru selangkah aku ambil, dia menarik tanganku.

“ Kau tak takut ke? I’m pretty sure they have weight limit for the rides in there. Kau boleh main ke? Hmm…”

Aku menarik nafas panjang sambil beristighfar cuba menenangkan diri sendiri. Tak pasal-pasal kau makan penampar aku lagi! Tenang Erika! Terdengar tawa sinisnya semakin galak menampar cuping telingaku. Ya Allah, bantulah hamba-Mu yang lemah ini! Manalah Kak Eliz dengan Qal ni? Aku membuka mata yang terpejam sejak tadi, aku mengambil selangkah kehadapan sambil tanganku menyeluk beg yang aku bawa. Hah, ada pun! Siaplah kau!

“ What the hell?!!” Khairul Arman terjerit setelah wajahnya rasa basah.
Aku ketawa geli hati. Puas hati aku! Walaupun hampir setengah botol sunscreen aku habis disembur di mukanya aku puas hati! Ini barulah buku bertemu dengan ruas! Rasakan penangan anak gajah ni! Aku tersenyum kemenangan.

“ Adik, what happened? Ya Allah, korang dua ni pantang jumpakan, mesti gaduh! Aku kahwinkan jugak ni dua ekor,” panjang Haiqal membebel.

“ Eiii, selisih! Tak nak aku jantan gila terlepas dari Tanjung Rambutan ni,” aku membalas kasar.

“ Aku pun tak inginlah anak gajah terlepas dari Zoo Negara ni,” laser si Khairul Arman membidas. Aku menjegilkan mata. Pantas aku menarik Haiqal keluar dari kumpulan yang terdiri dari rakan-rakan Haiqal dan Kak Eliz.

“ Kau tipu aku!” aku sudah separuh menjerit sambil tanganku memukul dadanya.

“ Erika, aku tak sangka dia datang. Hari tu masa aku ajak dia, dia tak nak. Then suddenly today dia muncul,” Haiqal cuba menangkap tanganku dari memukul dadanya.

“ I wanna go home,” aku sudah mengongoi.

“ Hey, janganlah macam tu, aku protect kau punya,” Haiqal meyakinkanku.

“ Really? Where were you just now?” aku membalas dengan sarkastik.

“ Aku pergi beli ticket la. Mana aku tau dia nak kacau kau, dah lah sayang, intan, payung, princess. Semua dah tunggu tu,” dia memuncungkan bibirnya ke arah mereka. Kak Eliz datang menghampiri kami.

“ What he did to you, Erika?” Kak Eliz bertanya.

“ Biasalah, mulut dia yang tak der insurance tu, suka hati jer nak kutuk orang. Nasib baik sunscreen, kalau acid tadi, memang hancurlah muka dia,” aku menjawab geram.

“ Dah, enough, we wanna have fun today, Erika jalan dengan Kak Eliz, biarkan Qal pergi dengan kawan dia ok?” Kak Eliz memujukku.

“ Are sure sayang?” Haiqal bertanya.

“ Yeah, lagipun sekejap jer kan dorang semua kat sini, I heard Tim said they wanna go drinking after a few rides. You jangan ikut eh, meet us,” Kak Eliz memberi amaran.

“ Ya Allah, sayang, I tak pernah masuk club pun, ini kan nak pegang benda haram tu,” Haiqal membela diri.

“ I tau, just reminding. Hidup kena saling ingat mengingatkan. See ya later, dear! Jom, Erika,” selamba Kak Eliz menjawab sambil berlalu dari situ bersamaku.  
 *****************************************************************************************************
Setelah penat seharian di mencuba segala permainan di situ, kami pulang ke hotel semula selepas makan malam. Aku tidak banyak bercakap sepanjang perjalanan kerana keletihan, hanya mendengar perbualan Kak Eliz dan Haiqal yang tampak serius, tapi aku tidak dapat process perbualan mereka. Sesampai sahaja di hotel, Haiqal masuk ke bilik kami sambil membantu Kak Eliz mengemas barang-barangnya.

“ What’s wrong?” aku menyoal.

“ Adik, pack your things. We are leaving tonight,” Haiqal bersuara. Huh, apa jadi ni?

“ Whoa, relax boleh? I’m confused,” aku mengerutkan dahi.

“ We are going back to Michigan tonight. Kak Eliz just received a message from her family in Malaysia, her dad is sick, so can you just shut up and follow my instruction?” Haiqal 
bersuara lantang.

Aku pula terkedu tapi pantas mengikut arahannya. Sekali-sekala aku mengerling ke arah Kak Eliz yang menyeka hujung matanya dan Haiqal yang sibuk menelefon. Aku mendekati Kak Eliz lalu memeluknya erat sambil meniupkan kata semangat. Ya Tuhan, Kau tabahkanlah hati wanita ini. Haiqal hanya memerhatikan kami dari jauh sambil mulutnya sibuk berurusan dengan penyewa kereta. Tiga jam kemudian, kami sudah berada dalam pesawat pulang ke Michigan. Kak Eliz semakin tenang hanya sekali sekala aku nampak Haiqal mengelap airmatanya. Malam itu juga Kak Eliz pulang ke Malaysia, dan sejak itu aku tidak berjumpanya lagi. Dia bagai ghaib dari muka bumi, dan Haiqal masih setia menanti.
*********************************************************************************************************
Aku menyeka sedikit airmata yang mengalir di hujung mata. Where are you Kak Eliz? Sejak Kak Eliz hilang begitu saja, Haiqal masih setia, tidak mencari pengganti. Walaupun bising mulut Mummy berleter bertanyakan calon isterinya, dia hanya mendiamkan diri. Sudah berpuluh penyiasat yang diupah, tetapi jejak Kak Eliz tidak dapat dikesan. Aku hanya mampu berharap Kak Eliz selamat walau dimana pun dia berada. 

Harapnya anda semua enjoy Bab ni! Continue your support and don't forget to share it around aye! Harapnya bertemu kembali dalam bab yang seterusnya. Take care lovelies! ♥
xoxo



Copyright of Miss Aiko