And ALLAH is Sufficient as a Guardian
And ALLAH is Sufficient as a Helper
~ Quran 4:45


Wednesday, 27 November 2013

Ms Egoistic Vs Mr Romantic 19

Hi uolls! Ok, tau dah nak dekat sebulan dah tak update chapter terbaru! Sorry memang busy sangat! Anyways, minggu lepas dapat tawaran sambung buat degree, Bachelor in Construction Management (Building), dari salah satu university terkemuka di Australia. Tak taulah nak sambung lagi ke tak! Macam terburu-buru pulak, Sya ada lagi satu sem lagi lepas sem ni habis, dah dapat tawaran. Pening den! Mummy dengan Daddy memang suruh sambung, tapi pada Sya, I have other commitments, responsibilities that I have to look upon. Bukan tak nak sambung, siapa tak nak kan? Just that probably mungkin I just have my own plans. Tapi kita tengoklah macam mana, minta petunjuk dari Allah s.w.t. semoga Sya dapat buat keputusan yang terbaik. Hailah, kalau nak buka mukadimah memang berjela kan? Hehs, nasiblah. Ok, tak nak buang masa lagi. Here goes!

Bab 19

Aku mundar mandir di dalam bilik sambil menarik nafas panjang, cuba menenangkan diriku sendiri. Tenang Erika, tenang! Walau sekuat mana aku cuba untuk psycho otakku ini, memang dah tak terpujuk dah. Rasanya marah aku dah membuak-buak! Macam gunung berapi yang akan meledak bila-bila masa saja! Dia memang nak kena dengan aku! Memang nak kena! Aku menghembus nafas sekali lagi. Kalau dia ada dekat sini, memang aku cekik batang leher dia. Tak kisahlah jadi janda, asalkan hati aku puas. Aku sudah meletup-letupkan jari jemariku. Pintu bilikku terkuak dari luar, pantas aku menoleh. Marahku sudah sampai ke kemuncak apabila memandang wajahnya yang tersengih-sengih. Sengihan di wajah Khairul Arman mati sebaik sahaja memandang wajah merah padam Erika Syakira. Pantas dia menutup pintu bilik dan mengunci dari dalam.

“I need your explanation,” kataku dengan suara yang tertahan-tahan. Kini aku sudah berpeluk tubuh memandangnya yang tenang mengambil tempat di atas sofa.

“Well…I did it for us,” tenang Khairul Arman menjawab.

“Us? You cakap you buat benda ini untuk kita? Untuk kita atau untuk you?” aku sudah hampir terjerit.

“Chillax babe. Apasal marah sangat? Ok, memang I planned to tell you about this yesterday, tapi you mengelak and kebetulan tadi Daddy tanya, so yeah. It happened,” selamba sahaja Khairul Arman menjawab.

“Khairul Arman, you sepatutnya bincang perkara ni dengan I dulu! I tak setuju nak pindah dari sini. I dah planned nak tinggal sini, just like Abang Erik and Qal. You jangan nak make your own decision!” tegasku. Aku mesti pastikan dia dengar cakap aku. I don’t want to lose with him.

“Sayang, apa salahnya kita hidup berdikari?” pujuk Khairul Arman lembut sambil mendekati Erika.

“Oh, jangan guna sayang you tu dekat I! Tak jalan!” aku sudah melangkah ke belakang apabila dia semakin menghampiri. Pantas tangannya menangkap tubuhku lalu mendekatkan tubuh kami.

“Really? Well, you tak cakap pun yang kita tak boleh pindah, so kali ini let me make the decision,” ujar Khairul Arman sambil mendekatkan wajahnya.

“Sebab I tak sangka you sanggup buat macam ni! I really want to stay with my family Arman. Please, tolonglah!” rayuku sambil menggunakan senjataku. Airmata! Jangan perlekehkan airmata, aku pasti dia tewas. Aku mula tersenyum di dalam hati apabila melihat dia yang bagai tersentak melihat airmataku.

“No! This time you have to listen to me! I dah mengalah bab tanggungjawab you pada I, so suka atau tidak, you kena ikut cakap I. Or maybe, you lebih suka kita tinggal sebilik macam ini, sebab itu you tak nak pindah keluar?” tanya Khairul Arman sambil tersenyum nakal.

Kini nafas mereka sudah menjadi satu, hanya mata yang berbicara. Debaran di hati Erika Syakira semakin ganas menghentam dada. Khairul Arman semakin mendekatkan wajahnya bersama senyuman di bibir tatkala melihat Erika Syakira yang tidak menunjukkan sebarang reaksi. Dia membiarkan hidung mereka bersentuhan buat seketika. Tidak semena-mena, Erika Syakira menolak kuat tubuh Khairul Arman hinggakan lelaki itu terundur ke belakang.

“You jangan ambil kesempatan boleh tak?” tengkingku kuat. Aku cuba menstabilkan diriku yang masih dilanda debaran yang maha hebat. Haruman yang digunakan oleh Khairul Arman membuai perasaannya.

“I wasn’t. So, you setuju atau tidak dengan rancangan I?” tanyanya tenang bersama senyuman dibibir.

“Let me think about it first,” ujarku perlahan, sengaja ingin berlengah memberi jawapan.

“Fine! Lepas kita hantar Qal dekat airport, I nak jawapan dari you. If not, we can continue what was unfinished just now,” ugut Khairul Arman yang masih lagi kekal dengan senyuman sinisnya.

Aku mendengus geram. Je vous hais! I hate you! Aku benci kau! Habis segala sumpah seranah bermain di dalam hati. Geram betul aku dengan mangkuk hayun seekor ni! Aku mengeluarkan pakaian yang ingin aku pakai untuk menghantar Qal dan Kak Nur ke KLIA. Dalam aku ke hulu ke hilir bersiap untuk keluar, otakku ligat berfikir akan rancangan yang bakal aku lakukan. Tak boleh jadi, aku tak boleh kalah. Siap kau Khairul Arman!
***********************************************************************************
Kami melambai ke arah pasangan yang kelihatan bahagia itu masuk ke balai pelepasan. Aku pula yang terlebih emosional, seperti mereka tidak akan pulang. I am so going to miss both of you for the next two weeks! Kata-kata itu hanya bergema di dalam hati kecilku. Esok aku harus kembali ke tempat kerja manakala dia pula mungkin akan bercuti selama tiga hari lagi sebelum pulang ke kerja.

“Korang nak pergi mana lepas ni?” tanya Erik Syakir pada Erika Syakira dan Khairul Armann sambil berpandangan dengan isterinya.

Pening dia melihat telatah pengantin baru itu. Tadi sewaktu di rumah, mereka bertengkar seketika, disebabkan kedegilan Erika Syakira yang ingin membawa keretanya sendiri. Nasib baik hanya dia dan Haiqal disitu dan tidak dilihat oleh Mummy dan Daddy, kalau tidak memang haru. Dia berharap sangat agar adiknya itu akan mengalah sedikit, janganlah mereka bergaduh teruk sedangkan inai masih lagi merah dijari. Bukan dia tidak dengar perbalahan di bilik Erika tadi selepas sarapan. Masing-masing keras kepala.

“Errm, baliklah kot. Nak pergi mana lagi? Lagipun esok adik dah kena masuk ofis,” jawabku tenang sambil memandang Abang Erik dan Kak Yana.

“Eh, korang kan baru jer kahwin. Arman tak nak bawa pergi dating ke?” tanya Riyanna pula yang sejak tadi melihat wajah Erika yang kegelisahan. Bukan dia tidak perasan reaksi Erika sewaktu sarapan apabila Daddy terlepas kata mengenai perpindahan mereka.

“Kena tanya orang tulah Bang. Arman tak kisah, tak naklah dia melenting tak tentu pasal,” jawab Khairul Arman selamba sambil menegnakan isterinya.

“Erika, come follow me. Kakak nak cakap sikit dengan Erika,” panggil Riyanna lembut. Dengan malas aku mengikut langkahnya menjauhi Abang Erik dan Khairul Arman.
***********************************************************************
Khairul Arman memandu dengan tenang menuju pulang ke villa milik Dato’ Syariq. Sesekali dia mengerling ke arah Erika Syakira yang leka bermain dengan telefonnya. Langsung tidak mengendahkannya. Bukan dia tidak tahu, gadis itu terpaksa bersetuju untuk berpindah. Masih lagi tergiang-ngiang di telinganya tentang apa yang abang iparnya pesan sebentar tadi.

“Abang harap, Arman sabar layan kerenah Erika. Like what Daddy said in the morning, dia memang jenis yang tak akan mengalah. Dia tak akan menyerah dengan senang. Arman kena pandai ambil hati dia, ikut rentak dia. Memang character dia macam tu, kadang Abang rasa dia tak sepatutnya jadi anak bongsu. Don’t get me wrong, dia memang manja, teramat manja, childish, especially dengan Qal and Daddy. Tapi bila dia berhadapan dengan orang luar, dia adalah antara manusia yang paling tegas and she will ensure orang akan dengar cakap dia,” panjang lebar Erik Syakir bercerita dengan adik iparnya. Khairul Arman hanya tekun mendengar sambil menganggukkan kepalanya sekali sekala.

“One more thing, Arman tak payah berpura-pura dengan Abang, Kak Yana, Qal dan Nur. We know what is going on between the two of you. Tapi, Abang mohon, tolong kekalkan macam gitu in front of our parents. Kesian mereka, I don’t think mereka dapat kesan, but Abang akan sentiasa doakan agar korang berdua akan hidup macam pasangan lain,” sambung Erik Syakir sambil menepuk perlahan bahu adik iparnya yang kelihatan sedikit tersentak.

Bunyi hon dari kereta belakang mengejutkan lamunan Khairul Arman. Isy, sempat pula aku mengelamun masa driving. Sempat dia mengutuk dirinya yang kelam kabut mengawal stereng agar dia masuk kembali ke dalam lanenya.

“Are you dreaming Khairul Arman?” kuat Erika Syakira terjerit.

“Mana ada!” nafi Khairul Arman bersungguh-sungguh.

“You kalau tak boleh drive, biar I yang drive. Kalau you rasa you nak mati cepat, tak payahlah nak bawa I sekali,” marahku lagi.

Khairul Arman hanya mendiamkan diri, cuba untuk mempraktikkan nasihat yang diberikan oleh Abang Erik tadi hinggalah dia membelok masuk ke villa dan memakirkan kereta di belakang kereta Erik Syakir. Erika Syakira pantas melompat turun dan menutup kuat pintu kereta Khairul Arman kemudian masuk ke dalam rumah dengan wajah mencuka.

“Kenapa tu?” tanya Erik Syakir yang melihat kelakuan adiknya sebentar tadi.

Khairul Arman hanya mengangkat bahu, mengelak untuk mengulas dengan lebih lanjut. Mereka beriringan masuk dan melihat Erika Syakira yang sedang duduk di ruang tamu bersama Dato’ Syariq dan Datin Erina.

“Hai, adik abang ni dah kahwin pun masih lagi nak menyelit dengan Mummy dengan Daddy?” usik Erik Syakir pada Erika yang duduk di antara Dato’ Syariq dan Datin Erina.

“Dengkilah tu,” aku menjawab sambil sengaja melentokkan bahu dibahu Daddy.

“Budak manja! Kalah Rayhana,” sengaja Erik Syakir menambah minyak.

“Daddy…” rengekku.

“Dahlah tu Erik. Sekejap jer ni, sekejap lagi dia dah nak pindah rumah baru. Nanti, barulah Erik nak rindu dengan budak manja ni,” kata Dato’ Syariq sambil mencuit hidung anak perempuan kesayangannya.

“La, pindah hari ni ke?” sampuk Riyanna yang sedang mengendong Rayhana lalu mengambil tempat di sofa kosong.

“Pindah hari nilah Kak. Tu hah Arman, tak menyempat nak pindah hari ni,” jawabku sambil beralih tempat duduk bersebelahan Kak Yana kemudian menghulur tangan untuk mendukung si comel itu.

“Bukan tak sabar, tapi, rumah tu dah lama tunggu you,” balas Khairul Arman membela diri.

“Yelah tu!”

“Isy, betullah tu adik. Untung adik, masuk rumah tinggal cuci kaki jer. Semua dah siap. Mummy dah tengok, you will love it!” teruja Datin Erina bercerita.

“Laa, semua dah tengok ke? Adik seorang jerlah belum tengok?” tanyaku sedikit keliru apabila melihat senyuman mereka.

“I bawa family you waktu 70% dah nak siap. Sekarang dah 100% ready,” terang Khairul Arman.

“Tapi adik nak tinggal sini!” aku sudah mencebik.

“Mana boleh! Adik kena ikut suami adik. Ni hah, yang kamu berdua ber-I, ber-you ni kenapa?” tanya Datin Erinayang pelik dengan kelakuan anak dan menantunya. Tak mesra langsung! Seorang ke hulu, seorang lagi ke hilir.

Aku hanya mendiamkan diri, enggan menjawab pertanyaan Mummy.

“Lepas ni, Maasi mesti rindu dekat Rayhana. Confirm rindu!” kataku pada si kecil Elmira Rayhana yang berada dipangkuanku.

“Ada-ada jer adik ni! Rumah adik dengan rumah kita Cuma 10 minit perjalanan,” kata Dato’ Syariq sambil menggelengkan kepala.

Aku hanya memuncung mendengar komen Daddy. Hatiku semakin sebal apabila dia dengan sengaja mengarahku untuk mengemas pakaianku dengan segera kerana kami akan berangkat selepas makan tengah hari. Benci tau macam ni! Boleh pula semua berpihak padanya! Jaga kau mangkuk hayun! Aku menghentakkan kaki sewaktu mendaki tangga tanda protes.
****************************************************************************
Sewaktu aku hampir selesai berkemas, terdengar ketukan dari luar pintu. Terjengul wajah Mummy dan Mak Jah di muka pintu. Aku menzip beg pakaian yang padat itu kemudian duduk di tengah katil, manakala mereka mengambil tempat di birai katil.

“Mummy dengan Mak Jah ada benda sikit nak cakap,” Datin Erina membuka mukadimah untuk berbicara dengan peterinya yang kelihatan sangat sugul.

“Cakaplah. Adik tak makan orang sampai Mummy dan Mak Jah perlu minta izin,” kataku sambil berpura-pura ketawa kecil.

“Mummy tahu, Arman bukan pilihan adik, tapi Mummy harap sangat adik dapat terima Arman seadanya. Mummy minta maaf kerana budi yang pernah dihulur, adik yang terpaksa berkorban, tapi, Mummy yakin dia adalah yang terbaik untuk adik,” panjang lebar Datin Erina berkata. Airmata sudah mula bertakung mendengar kata maaf dari Mummy. Sedaya upaya aku cuba menahan airmata agar tidak jatuh.

“Mak Jah tahu bukan senang untuk adik hadapi semua ini. Tak kenal lama, tup-tup kahwin. Macam zaman Mak Jah,” sambung Mak Jah pula. Adik dah cukup kenal dia Mak Jah! Cukup cukup kenal. Jerit hatiku tanpa mampu mengeluarkan kata hati yang menyimpan segala kesakitan.

“Memang susah kahwin tanpa cinta. Tapi, percayalah ia boleh dipupuk. Mak Jah pun nak tengok adik bahagia dengan Arman, macam Erik dan Qal. Korang semua membesar depan mata Mak Jah, jadi Mak Jah nak tengok semua bahagia,” kata Mak Jah lagi sambil mengelap air mata di hujung mata. Saat ini aku kalah, airmata jatuh bak empangan pecah, tanpa henti, mendengar permintaan kedua wanita yang sangat aku sayangi. Mampukah aku menunaikan permintaan mereka?

“Mummy harap adik kurangkan sedikit ego adik tu, jangan asyik nak menang jer. Sekali sekala mengalah, tak apa. Mengalah bukan semestinya kalah. You need to start with a good attitude, trust, honesty, give and take, to build a solid foundation for your marriage,” nasihat Datin Erina lagi. Kata-kata Mummy sama sahaja seperti apa yang Kak Yana katakan padaku sewaktu dia menarikku jauh untuk berbual seketika.

“Dah, lap airmata tu. Jom kita turun makan, semua dah tunggu dekat bawah,” ajak Mak Jah.

Kedua mereka bergilir memelukku erat lalu mencium lembut dahiku. Aku mengelap airmata yang mengalir di pipiku juga di pipi kedua mereka. Kami kemudian beriringan turun ke ruang makan di mana semua sedang menanti. 

Harap korang enjoy! By the way, kalau kurang update, Sya minta maaf sesangat! Kerja menimbun, tak cukup masa nak habiskan. Tapi InsyaAllah, I'm going for a short trip to Malacca, soon. Tak sabar rasanya! Kalau nak tengok gambar firsthand, follow Instagram ok? Anyways, please continue your support! Take care lovelies!
xoxo ♥

No comments:

Post a Comment