And ALLAH is Sufficient as a Guardian
And ALLAH is Sufficient as a Helper
~ Quran 4:45


Wednesday, 15 January 2014

Girls Talk: Should I Or Should I Not?

Hi girls, dah lama kan tak update segmen Girls Talk! So, malam ini kita chit chat ok, since ada sedikit free time sebelum I get back to my revision untuk exam minggu depan. Anyways, hari ini, we'll talk about this BIG question yang selalu sangat ladies akan hadapi! Should I or Should I Not? Kadang tu, siap dok main petik kelopak bunga! Eh, itu dalam drama jer lah, atau korang ada buat jugak? Ngaku cepat ;) So, I'll list down some situations that would cause that question in our heads! It's just personal opinions and some opinions I got from my BFFs.

1. Shopping
Ok, frankly speaking I'm guilty of this! Seriously, sebagai seorang wanita, we love shopping for the stuffs that we love. I'm not a serial shopper, tapi, when it comes to something I really like, macam kasut, perfume or gadgets, I'll have this question in my mind. Oklah, Sya memang agak thrifty in spending (padahal tak nak label diri sendiri kedekut!) tapi memang betul! I don't usually spend unnecessarily, it's probably because I'm studying in a men domineering industry, sedikit sebanyak terikut jugaklah perangai lelaki sikit. Back to the topic, some of us, bila tengok sesuatu barang, kita tanya diri kita sendiri, should I or should I not buy that? Seperti ingin memikirkan whether it's a need or a want. Oklah, kalau you kaya gila, tak payah kerja pun duit tak habis, memang tak payah langsung fikir benda macam gini. But for normal people, yang well, living in modesty, we will usually have this big question in our heads.

2. Start The Conversation
Hmm, yang ini, secara jujurnya adalah masalah dikalangan my BFFs and myself. Tapi, situation ini, usually kalau kita nak mulakan langkah untuk menegur lelaki, walaupun kita dah lama kenal. Bukan untuk mengorat, just macam 'eh, hi! lama tak nampak!' Macam gitulah, like uuntuk memulakan langkah pertama and it's regarding guys. Dalam kepala kita akan bertanya, patut atau tidak kita memulakan dulu. I asked myself, why I had this kind of attitude, and when I look back, mungkin disebabkan the way I was brought up. Yelah, kitakan perempuan melayu, selalunya dibesarkan dengan sifat malu dalam diri. Lagi satu, this one reason, matched with all my BFFs, judgemental society! Yes, kita hidup dalam community yang adakalanya, suka menghukum orang based on what they see. Kalau perempuan tegur lelaki dulu, kena cop sebagai perigi cari timba, etc. So, perkara seperti ini caused us to have the question in our heads!

3. Terima Seseorang
Haha, ini adalah situasi yang sangat common kita akan tanya, wajar atau tidak? Hmm, kalau macam dalam TV itu, dok petik kelopak bunga satu persatu. Hisy, tak ada masa mak nak buat kerja macam gitu! Situation seperti ini memang sangat common membuat kita bertanyakan soalan ini pada diri sendiri. Pernah alami, secara tiba-tiba seorang mamat datang cakap dia suka kita. Well, I assure you, it will happen to you, even if it's just for one time. Well, kita kena terima hakikat, walaupun kita rasa diri kita beyond perfect, akan ada seseorang yang nampak that perfection in our imperfection. Anyways, perkara seperti ini selalunya akan buat kita tak lena nak tidur malam. Yelah, macam situasi yang lain kat atas tu, senang jer nak settle. Lepas 10 minit atau tak sampai beberapa jam, kita akan dapat jawapan, tapi ini....! Sangat memeningkan! Yelah, perkara berkaitan hati ini, bukannya boleh dipaksa, kalau tak suka, hadoii, haru nak menolakkan? Especially, kalau lelaki itu memang jenis budak baik.

Oklah, sampai sini jerlah. Nak nap sekejap, nanti nak bangun balik, sambung belajar. Anyways, lovelies, saya minta maaf banyak-banyak sebab jarang sangat update. Final year sangat stress, nak kejar assignment, projects, tests, sekarang nak exam. So, I'm really sorry kalau commitment di sini sangat kurang. Oklah, lovelies, take care and hopefully we'll be able to talk again soon.
xoxo

p/s: Tengah gila tengok drama Bukan Kerana Aku Tak Cinta. Time baca novel dia dah jatuh hati dekat Abang Jebat, tengok Sharnaaz Ahmad berlakon, oh my, tergolek-golek terus! Walaupun busy, sempat juga waktu kelas tengok episode terbaru! Hehehe!