And ALLAH is Sufficient as a Guardian
And ALLAH is Sufficient as a Helper
~ Quran 4:45


Wednesday, 7 October 2015

Belated Birthday Present

What's with the title huh?! Turning 21 this year is one of the most craziest thing that happened to me. As, you all know from my previous post I wrote about the gift I received and all. What you didn't know was the other present(s) I got for myself during the whole span of my birthday month!!
 
Just a head start, as I'm becoming more of an adult or what the age says, I decided it's finally time for me to have a pet. And, out of all pets, I decided to have a pet bunny! I'm pretty much fussy and have some kind of criteria that I set before I finally chose my bunny. So, it was a whole lot of research and I swear that my Google Search were practically flooding on bunnies!
 
I finally decided to have a male mini-rex bunny with a solid colour. No red-eyed white or bunnies in the broken colour category. Found a perfect one and negotiated with a breeder almost 2 months ahead before the collection date all set to go. 3 days before the collection the breeder whatsapp and informed me that the bunny I wanted passed away. Can you imagine the frustration? It was just 2 days to my birthday and I was sobbing hard till I had swollen eyes.
 
When Mommy saw how devastated I got, she then decided to contact my Aunt & Uncle to assist in finding the desired bunny. That was a few days after my birthday. I started doing all kinds of research again and this time round, I decided I wanted a male Netherland dwarf bunny, fawn in colour aged less that 5 months old.
 
My Aunt & Uncle went for rabbit hunting high and low, searching for the perfect bunny that I desired. And...the result!!!
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:


Jeng...jeng....jeng!!

 
ED Juna: A blue otter netherland dwarf, male/buck, aged 4 months

I didn't get a fawn colour bunny. But nevertheless, I love, love him. I named him ED Juna. *Gelar ED jer* Perangai nak jugak nama Juna tu. Sebab aku minat sangat dengan Fynn Jamal and since aku tak ada anak lagi, aku boleh lah berangan nak nyanyikan bunny aku lagu Arjuna Beta tu. Huhu!
.
Masih banyak yang perlu aku belajar pasal dia. Iyalah, bukannya dia boleh cakap kalau dia sakit perut atau ada angin. Pastu kalau nak makan ke apa ke, bukannya dia boleh cakap.  Sekejap dia ok, sekejap dia throw tantrum. Buat masa ini Mommy benarkanlah dia duduk dalam rumah walaupun selalu buat sepah. Walaupun mulut Mommy aku tu bising sebab she's immaculate like that, dia tetap uruskan ED and tenung sambil kadang membebel.

But, this little one, might just turn into a spoilt brat! Mommy siap letak lampu suluh dekat dengan sangkar dia waktu malam, tak nak dia kegelapan. Melampau betul, aku sendiri tak guna night lamp! Pastu, nanti dia dah sepahkan semua hay sampai terkeluar sangkar and Mommy bising, dia buat muka innocent dia! Aku cepuk kang!

Malam semalam, satu kerja tengah-tengah malam, aku bertukang buat meja Ikea yang DIY tu. Sebab Mommy kata kesian dia atas lantai takut semut gurung dia since sekarang dia tengah training minum air dari bottle yang ada spout itu and aku lak letak pisang kat spout itu untuk encourage dia minum dari situ instead of pet bowl.

Tapi ED ini, bijak dia boleh tahan. Dah tak ada rasa pisang tu, dia dah tak minum. Kadang aku sengaja sua kat mulut dia suruh minum, takut dia dehydrate. Iyalah, tengah jerebu ini, walaupun duduk indoor, still kena selalu minum air.

Pastu dia punya kuat makan, Masya Allah! Makan jer kerja dia. *Ada sikit macam aku gaklah!*  Dia kurang makan pellet, mungkin kecik lagi. Tapi hay, tak boleh putus, habis jer nanti kelentang kelentung lah sangkar itu. Cerewet pulak itu, aku dok lah beli dua jenis hay, satu Timothy hay lagi satu Alfalfa hay. Dia nak yang Alfalfa itu jer. Aku nak dia biasakan dengan Timothy, sebab nanti bila dia dah umur 6 bulan, tak boleh selalu kasi Alfalfa, takut kena cirit. Lagi satu hal nak kena makan ubat!

Khusyuk makan hay ball!

Dan makan lagi!
Perangai rilek dah kenyang!


Mommy kata ED ada perangai aku! Perangai suka hidup dalam my own confined space. Hahaha! Itu tak boleh nafikan. Bukan aku tak socialise, aku ini jenis selectively social. Tapi ED, dia tak suka keluar sangkar, nak duduk jer dekat dalam sangkar dia itu. Ada sekali bawak dia keluar dari sangkar sampai ter-berry, terus dia lompat balik dalam sangkar. Bertuah betul! Pening aku macam ini, bulan 12 nanti nak travel 2 minggu and nak bawa dia sekali, kalau tak nak keluar sangkar masuk dalam beg, memang payah. Lepas ini, kena train keluar sangkar pula, aku plan nak bawak dia pergi kerja hari Sabtu. Biar explore sikit!

Aku doa pada Allah s.w.t. agar diberi kekuatan untuk jaga dia. Ini juga satu amanah. Tapi aku jealous dengan Mommy. Dia macam ada connection hati dengan ED. Semalam, Mommy suruh tambah Alfalfa hay lagi, sebab dia tak nak yang Timothy hay itu. Aku cakap biar jer, nanti dia makan. Mommy aku punya suara terus naik satu decibel. Kelam kabut aku tambah, terus makan lagi! Eh, Mommy aku dah jadi Rabbit Whisperer ke? Haha!




Thanks baca entry aku yang kadang melalut ini! =)