And ALLAH is Sufficient as a Guardian
And ALLAH is Sufficient as a Helper
~ Quran 4:45


Wednesday, 2 December 2015

Result, Mini Celebration & Unexpected Question

PSLE result was finally out on 25/11/15! The whole family got alerted to take leave and accompany our 'Royal Highness' Abang for the day. Honestly, when the news was out like last week, Mommy was reminding every single one of us to take leave coz she won't be able to withstand the suspense, heart thumps and what not! Lol! So, thank God for all the extra hours/days working late, I was able to claim my time-off.  


Mommy aku nebes, Daddy cool!
 
Truth to be told, it was as nerve-wrecking for a guardian like me to be sitting in the school hall awaiting the results, moreover for parents! Gahh, finally understood why Mommy needed all of us there. Angah, being her usual self, all witty and crazy, cracked jokes to just tone down the tensed atmosphere among us. Mommy started having jelly knees, Daddy was ever so cool, Angah goofing around and taking videos teasing Mommy, Acik was talking to some of the students he knows (I wonder how he knows all his seniors) and me being cool on the outside but only-Allah-knows what was in my heart at that very moment.
 
I can say that was one of the most agonizing 30 minutes I've went through in my 21 years of living! That kid grew right under my nose. I took care of him assisted my Mom in caring for him since he was a day old, I saw his development, from his first word, first step, first day in pre-school, and you can name all the firsts!
 
I'll be lying if I were to say that I didn't place any expectations for him, but nevertheless, I have never voiced it out to him. I didn't want him to face the same pressure that I went through when Mommy was slightly younger when she raised me. But, I made a promise to myself, to be there with him, even if things doesn't work out.
 
Alhamdullilah, all is good! I'm proud of him. Two more years down the road, it'll be Acik's turn. Aku pun tak tau time itu macam mana pulak. Coz, Acik is a lil bit of a high achiever, sebab aku sendiri masa sekolah rendah biasa jer, tapi Alhamdullilah, result gempaklah jugak. But Acik is definitely on a different level. Darjah 2 dia dipilih jadi Junior Prefect, sekarang dah darjah 4 nak masuk darjah lima dah jadi Senior Prefect pulak. Along kau ini pun dulu jadi class monitor jer. Aku dulu lebih menyerlah time sekolah menengah. Sebab masa sekolah rendah best friend aku semua lelaki! Perangai tomboy sangat. Ingat lagi aku jer sorang budak perempuan bertocang join geng malaun aku main bola tengah padang. Balik rumah kena rotan dengan Mommy sebab kasut kotor. *rindu time kecik*

Oklah, since result was good, moh ler Along kau ini buat mini celebration sikit. Makan-makan jer pun! Tak yah nak celebrate banyak sangat, pasni nak pergi holiday dua minggu. Hahaha! Memandangkan Mommy kata teringin nak makan ayam penyet, jom lah!

 
Order tak agak, penuh satu meja, siap mintak extra table! :P Gambar senget sebab Abang dah lapar!

 


 
Huish, mencabar keimanan betul tengok balik gambar ini semua. Jangan ada yang cabut lunch time karang sebab nak gi makan sudah!
 
Pastu dua minggu lepas nenek aku masuk hospital. Kebetulan aku kerja on that Saturday sebab aku ada RI inspection. Ingatkan nak clear paper work aku yang menimbun, terus cancel bila Mommy call cakap nenek dah admitted. Fine, terus gi hospital memandangkan tak jauh sangat pun dengan tempat kerja aku.
 
Tak ramai lagi, coz semua cousins aku pun busy. Tu pun selisih dengan abang sedara aku and tunang dia jer. Jadi, dapatlah aku melangut duduk kat wad tu dengan Mommy & Mak Long aku. Lepak macam biasa, nenek aku berbual lah dengan menantu dia berdua itu. Aku diam jer, layan nengok TV sambil main phone. Apakah perangai itu? Iyelah, bukan boleh buat apa pun, masih tunggu diagnosis doctor. Tetiba keluar unexpected question.
 
Nenek: Bilalah mak nak rasa dapat cucu menantu dari Rose pulak? Anak Abang Long dah ada cucu, Abang Ngah pun dah bermenantu, anak Kak Idah pun dah jumpa bakalnya. Anak Rose bila pulak? *homaigadd macam aku transparent pulak kan*
 
Mommy: Anak Rose lambat lagi Mak. Biar dia focus kerja dulu. Pasni nak sambung belajar pulak. Lagipun si Along ini tak nak. Tak boleh paksalah. *jawapan memang thumbs-up! I lap you lah Mommy*
 
Nenek: Umur Along dah berapa?
 
Me: Errm...21! Relaks lah nek. Tunggu lagi sepuluh tahun. *dengan confidentnya* (jangan ikut perangai cucu macam puaka ini)
 
Nenek: Isy, lama sangat itu. Takkan tak ada kawan lelaki nak kenalkan kat nenek? Takut nenek tak sempat nak tengok
 
Me: *awkward krik krik*
 
Pastu aku biar jer Mommy aku jawab. Oh meng! Sangat tak best bila kena tanya soalan macam gini. Aku paling tak suka menyampah kena soal gini, then kalau gi orang kahwin nanti makcik-makcik kepoh ngan nenek-nenek dok kenen-kenenkan lepas ini aku nya turn pulak! Chey, makcik, in life bukan pasal kahwin jer pun! *mata ke atas sampai juling*
 
Pernah dulu aku kena ceramah dengan sorang hamba Allah ini lah. Dia cakap kahwin itu kan melengkapkan separuh dari agama. Sunnah Rasullulah s.a.w. Aku dah macam nak jelir lidah jer kat dia, tapi tak buatlah. Sempat aku kasi sedas kata-kata power punya kat dia. Memang melengkapkan separuh dari agama. But, before you think of getting married to complete half of your deen, why not try to practice the deen in the appropriate manner first. Ini tak solat tonggang langgang, ada hati gatal nak kahwin. *peringatan untuk diri aku sendiri jugak* Sama jer untuk perempuan dengan lelaki.
 
Aku bukanlah anti perkahwinan ke apa. But, come on lah! Ku percaya kemana pun kau berjalan suara cinta menuntun ku kepadamu. *eh, tetiba ternyanyi pulak* Iyalah, kalau ditemukan jodoh, kalau ada jodoh, kalau berjodoh, In Sya Allah. Tapi kalau tak, sabar jerlah. *meh kengkawan yang seangkatan, kita geng. Sep sikit!*   
 
Buat masa ini, focus dengan apa yang ada depan mata, sambil memperbaiki diri untuk jadi lebih baik. Mana tau kau dapat calon yang baik jugak. Pastu, kau doa banyak-banyak, tawakkal, then serahkan jer kat Allah s.w.t. Rancangan DIA tentu-tentu yang terbaikk! Dah itu jer kot aku nak cerita, kang mengarut jer lebih! 
 
Bye!