And ALLAH is Sufficient as a Guardian
And ALLAH is Sufficient as a Helper
~ Quran 4:45


Tuesday, 10 January 2017

2K17

Assalamualaikum!
 
Dah masuk minggu kedua 2017 baru terhegeh nak update blog yang berhabuk ni! ;) Tahun baru, biasanya dikaitkan dengan azam baru. So share lah sikit apa azam korang? Ataupun changes yang korang dah mulakan? Macam I, nak tukar gelaran kat sinilah. Mulai entry ini sampailah entry yang seterusnya In Sya Allah, I akan gunakan sis. Hahaha! Mungkin sebab kat rumah sejak akhir-akhir ini, selain dari panggil Along, semua panggil sis. So, kita incorporate kan kat sinilah, macam yang sis biasa gunakan dalam Instagram!
 
Reflection untuk tahun 2016. Untuk sis, it was a bittersweet journey. Nothing too much happened, but I do reach a certain milestone in life. Alhamdullilah! 2016 juga adalah permulaan bagi sis untuk menghadiri jemputan perkahwinan which I rarely do previously. Sebab masa study, weekend biasanya sibuk buat assignment, pastu waktu mula-mula kerja dulu pun masih nak sesuaikan diri, so usually weekends banyak burn sebab nak belajar selok belok kerja. Sis juga dapat ilham untuk mula menulis. Tetapi bukan sambungan karya Ms Egoistic vs Mr Romantic. :( Which I'm quite upset about. Coz, technically, that was my first 'baby'. Nevertheless, as I reflected on it and compared my then writng and now, ada banyak perbezaan especially dari segi kematangan. Cuma language, I'm getting a lil rusty in Bahasa, mungkin sebab environment kerja, tapi sis yakin dengan diri sendiri. Harapnya, karya kali ini menjadi. Amin!
 
Start of 2016 was a lil challenging. Kami sekeluarga diduga, but Alhamdullilah, we pulled through. Towards mid year things got better, we even get to go back to KL and meet my maternal family. Fikir balik throughout 2016 was the year my whole family travelled for lots of short trips. Especially to Malacca! I ended my 2016 with a bam! Hahaha! We were on a road trip and joined by my maternal side. So, overall, Alhamdullilah for 2016!
 
2017. A new fresh start. Sejujurnya, sis baru mula bekerja semalam, selepas bercuti selama dua minggu. Well, jangan hairan sangat, sis tak dapat cuti sebab banyak project that requires my attention. Pastu banyak kerja overnight, jadi banyak sangat accumulate cuti, sis pun decide, ambil cuti panjang terus! Lepas dua minggu cuti, dia punya berat nak masuk kerja semalam, tak payah cerita. Nevertheless, I still have tons of email to clear and picking up my momentum at work, so sis percaya, all is well!
 
Every year buat azam baru atau bring forward azam yang tak tercapai, buat sis rasa macam clich√© sikit. I believe everyone has a vision in life, so tak semestinya seseorang itu tak buat azam baru, dia tak ada wawasan. To me, sis lebih percaya dengan short term goals & long term goals. Set realistic goals. How do we break up short term goals and long term goals?  Senang! Kita list out apa yang nak achieve untuk tahun ini sampailah mungkin 5 tahun akan datang. Plan accordingly. If you believe in publicising your goals like what I used to do previously, by all means. Tapi, sejak sis dah matang ini, I believe it's best to show results of the goals. So, doakan sis berjaya dengan goals yang sis dah tetapkan and In Sya Allah, once I attained results, sis akan share.
 
Sis ingat nak tulis short entry jer. Tetiba dah berjela. Hahaha! So, happy new year to all yang masih membaca blog bersawang ini. Let's hope I can find more time to write here. Take care lovelies! 
   

No comments:

Post a Comment